Koronaviruksen aiheuttama tuho - Anniina

Devastation of COVID-19 by ANNIINA
ANNIINA ON ASUNUT PHUKETISSA VAKITUISESTI JO PITKÄÄN JA KERTOO VIIKOTTAISESSA BLOGISSAAN ELÄMÄSTÄ THAIMAASSA. LUE MITÄ TAPAHTUU PHUKETISSA JUURI NYT.

Jos olet yksi niistä onnekkaista, jotka ovat päässeet vierailemaan Phuketin paratiisisaarella niin muistelet mitä todennäköisimmin kaikkea kokemaasi ja näkemääsi lämmöllä, jopa niin että olet palannut saarelle uudestaan vuosi toisensa jälkeen.
Muistat henkeäsalpaavan lämmön, turkoosinvarisen meren, mahtavat ostosreissut joko markkinahulinaan tai maailmanluokantasoa vastaaviin ostoskeskuksiin. Nautit rantapäivistä ja suurin ongelmasi iltaisin oli se mitä tanaan syötäisiin koska valikoima oli lukematon. Päivät lipuivat liian nopeasti siihen hetkeen, kun oli aika palata kotiin sinivalkoisin siivin. Näennäisesti moni asia on tietenkin ennallaan; meri on talla hetkellä luonnollisemmassa tilassa ja rannat kauniimpia kuin koskaan mutta muuten koronapandemian tuhot ovat käsinkosketeltavissa.
Raya Divers Phuket
Kadut ovat tyhjiä, hotellit suljettuina ja moni yritys joutui yllättävänkin nopeasti lopettamaan toimintansa täysin.
Tänä vuonna niin sanottu turistikausi loppui lyhyeen. Kiinalaiset turistit hävisivät katukuvasta jo tammikuun loppupuolella ja maaliskuun puoleen väliin mennessä viimeisetkin matkalaiset kaikkien muiden maiden osalta oli lähetetty kotimatkalle. Kasvomaskien käyttö tuli pakolliseksi aina ulkona liikuttaessa huhtikuun alusta alkaen ja jatkuu edelleen vähän vajaan kuudensadan euron uhkasakolla. Sitä seurasi ulkonaliikkumiskielto iltaisin. Alueittainen lockdown otettiin käyttöön huhtikuussa armeijan valvonnassa.
Thaimaalainen uusi vuosi, Songkran, jolla juhlitaan sadekauden alkamista ja joka on vuoden tärkein perhejuhla ja tuo ihmiset kaduille iloitsemaan vesileikkien merkeissä, peruttiin (vrt. suomalaisilta peruttaisiin joulunvietto). Songkranista alkanut alkoholinmyyntikielto kesti reilun kaksi viikkoa. Patong Beach, jossa koronatapauksia eniten todettiin, eristettiin täysin muusta Phuketista niin että kunta toimitti siellä asuville ihmisille ruokaa ja vettä suoraan koteihin. Jopa 24h palvelevat pienet marketit, kuten 7Eleven, suljettiin. Kauppojen aukioloajat muutettiin vastaamaan ulkonaliikkumiskieltoa, ravintolat ja ulkoilu- sekä virkistysalueet menivät kiinni. Myös rannat laitettiin kiinni ja ne pysyvät suljettuina edelleen. Varsinkin turistien suosimat alueet ovat täysin poissa toiminnasta.
Olemme pikkuhiljaa palaamassa “normaaliin” arkeen, mutta se mitä se “normaali” tarkoittaa, ei kukaan pysty vielä pitkään aikaan sanomaan. Olemme kuitenkin pystyneet käymään kaupassa kuten ennenkin eikä ruokatavaroista ole missään vaiheessa tullut pulaa. Emme myöskään kokeneet tarpeelliseksi hamstrata mitään. Kaikki käyttävät maskia asioidessaan kodin ulkopuolella ja kuume mitataan useimmissa paikoissa sisäänkäynnin yhteydessä. Käsidesiä on tarjolla joka paikassa ja sosiaalista etäisyyttä noudatetaan.
Raya Phuket Beach
Lockdownin aukeamisen myötä 40.000 paikallista anoi lupaa päästä pois saarelta omiin kotikuntiinsa, koska keinot ansaita elantoa Phuketissa ehtyivät. Phuket on pääasiallisesti noudattanut valtion sanelemia sääntöjä, vaikka kunnille on annettu päätösvaltaa tilannekohtaisesti ja kansa on kuuliaisesti noudattanut annettuja ohjeita.
Thaimaalainen mentaliteetti, elämä päivä kerrallaan on kuitenkin saanut pysyvän kolauksen. Moni, joka on elänyt tähän mennessä kädestä suuhun, harkitsee varmasti tulevaisuudessa säästämisen aloittamista. Kunta-alueet ovat jakaneet ruokapaketteja asukkaille ja täällä pysyvästi asuvat länsimaalaiset ovat myös nousseet kantamaan kortensa kekoon ja ruokaa jaetaan ilmaiseksi useissa paikoissa päivittäin, humanitaarinen apu on nyt, jos koskaan tarpeen.
phuket hotel raya divers
On totta, että Phuketin luonnonvarat ovat olleet jo pitkään ylirasittuneita ja luonto on nyt saanut levätä, mutta kääntöpuolena on monen perheen täydellinen ansionmenetys. Talous on melkein täysin riippuvainen turismista, joten olemme pulassa, se on rehellinen totuus. Vain hyväosaisilla on mahdollisuus pitää tätä yllättäen käsissämme olevaa aikaa etuoikeutena. Työmies tarvitsee työtä elääkseen. Puhumattakaan lieveilmiöistä, joita pitkäaikainen työttömyys tuo tullessaan.
Phuket on nyt heikoilla. Mutta muutos parempaan vaatii välillä kovia keinoja ja tämäkin saari on jo pitkään ollut muutoksen tarpeessa. Jospa päättäjiltämme löytyisi viisautta alkaa panostaa kestävämpään kehitykseen sekä ympäristöystävällisemmän ja turvallisemman matkakohteen kehittämiseen. Näin voisimme aloittaa puhtaalta pöydältä ja päästä mukaan pelikentille entistä ehompana ja kiinnostavampana matkakohteena. Paluuta vanhaan ei joka tapauksessa ole, joten miellä on kaikki mahdollisuudet luoda uusi entistä paremmaksi.
On tärkeämpää olla osa ratkaisua kuin ongelmaa ja uskon että moni Phuketin ystävä täällä jakaa mielipiteeni.

Katso Thaimaan koronavirustilanne

42 comments


 • ofubcadi
  Without Prescription[/url] Amoxicillin 500 Mg udz.vpqi.rayadivers.fi.cho.ie http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • ohufolizujbi
  500mg[/url] Amoxicillin No Prescription abi.xuxd.rayadivers.fi.mzo.mv http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • ecuvunion
  Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin 500mg dud.qlay.rayadivers.fi.cfa.rn http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • ivakiowe
  Amoxicillin[/url] Amoxicillin 500mg Capsules dqo.rdut.rayadivers.fi.oox.dx http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

 • axofeuw
  Amoxicillin[/url] Amoxicillin 500mg mli.bxae.rayadivers.fi.ieu.sj http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Leave a comment